29.10.2022
Już 29 października do CH Osowa zawita jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce osobowości kulinarnych — Mateusz Gesller, kucharz, autor książek, juror popularnego programu «MasterChef Junior”, a także prowadzący program „Hell’s Kitchen”. Restaurator, który na co dzień serwuje dania polskie w nowoczesnym wydaniu, tym razem na warsztat weźmie kuchnię kaszubską. We współpracy z członkiniami Zrzeszenia Kaszubsko — Pomorskiego przyrządzi zestaw tradycyjnych potraw regionu. Wszystko odbędzie się w widowiskowej formie „live cooking, dzięki czemu każdy z obecnych gości wydarzenia będzie mógł przyjrzeć się jak powstają oryginalne, znane na całą Polskę dania a także posłuchać niesamowitych kulinarnych opowieści. Malownicze usytuowanie Kaszub w okolicach lasów i jezior powoduje, że kuchnia tego regionu bogata jest w ryby, mięsa, zboża, a każde danie niesie za sobą swoją oryginalną historię pochodzenia. Spotkanie będzie więc prawdziwą gratką nie tylko dla smakoszy, ale i miłośników całego regionu.
Na początku października organizujemy także konkurs dla okolicznych szkół i przedszkoli. Zgłoszone placówki będą ozdabiać kartonowe ule, które następnie zostaną zaprezentowane na specjalnej wystawie w centrum. Prace oceni publiczność na Facebooku oraz jury. Do wygrania będą atrakcyjne nagrody jak karty podarunkowe o wartości 1000 zł na zakupy w CH Osowa. Rozstrzygniecie konkursu i ogłoszenie wyników wraz z wręczeniem nagród nastąpi 29 października podczas wydarzenia kulinarnego z Mateuszem Gesslerem w naszym centrum. Prace konkursowe będzie można oglądać na fanpage CH Osowa https://www.facebook.com/CHOsowa oraz w dniu eventu na wystawie w galerii.
Ponadto szykujemy ten dzień specjalne, słodkie podarunki. Wszyscy, którzy tego dnia zrobią zakupy za minimum 150 zł otrzymają od nas w prezencie miód, pochodzący osowskiej pasieki. Całą imprezę poprowadzi Mateusz Czekierda — utalentowany szef kuchni, związany z wieloma renomowanymi restauracjami, laureat programu Top Chef Polsat. Nie zabraknie więc okazji do przyjrzenia się pracy znanych kucharzy na żywo, a dodatkowo będą czekać na Was liczne niespodzianki i konkursy.
Regulamin wydarzenia znajduje się tutaj.