5.10.2019
Jesień już lada moment, w związku z tym przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego – warsztaty z robienia domowych kiszonek! Schyłek lata obfituje w warzywa i owoce z letnich upraw w sadach, ogrodach i na polach. Warto więc wykorzystać ten czas, by przyswoić nowe umiejętności, a zarazem przygotować spiżarnię na zimę.
Moda na kiszenie zagościła u nas już na dobre. Odkrywamy nowe smaki, doceniając prozdrowotne właściwości i łatwość przygotowania przetworów. To właśnie dlatego 5 października zapraszamy do naszego Centrum wszystkich pasjonatów gotowania, gdzie pod czujnym okiem uczestniczki programu Master Chef, Jolanty Naklickiej-Kleser, będą uczyć się przyrządzać zdrowe i pożywne kiszonki. W programie między innymi:
- kimchi
- pomidory na sposób azjatycki
- śliwki z cynamonem
- buraczki czerwoną papryką
- chutney jabłkowy rodem z Indii
Warsztaty będą odbywać się w pięciu turach. W każdej z nich może wziąć udział maksymalnie 20 osób. Po przygotowaniu przetworów uczestnicy ozdobią swoje słoiki, a następnie zabiorą je do domów. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych: zajęć z wycinania dyni czy dekorowania słoiczków.
Harmonogram warsztatów:
- 12.00-12.30 – I warsztaty (do 20 osób)
12.30-13.00 – przerwa - 13.00-13.30 II warsztaty (do 20 osób)
13.30-14.00 przerwa - 14.00-14.30 III warsztaty (do 20 osób)
14.30-15.00 przerwa - 15.00-15.30 IV warsztaty (do 20 osób)
15.30 – 16.00 przerwa - 16.00-16.30 V warsztaty (do 20 osób)
Jolanta Naklicka-Kleser to trenerka kulinarna i pasjonatka dobrego jedzenia. Miłośniczka sezonowej i lokalnej kuchni. Gotując, poszukuje kompromisu między smakiem, zdrowiem i prostotą. Z każdej podróży przywozi nowe przepisy, którymi inspiruje uczestników swoich warsztatów. Regularnie gotuje w porannym programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne w całej Polsce. Jest autorką trzech książek: „Lodovo”, „Zdrowe przetwory” i „Zdrowe łakocie”.